Канализация

Описание на отпадните води, битови и индустриални, при какви условия могат да се присъединяват към общата канализация на населеното място, като не предизвикват проблеми в каналите /запушвания, счупвания, отпушване на канали, наслояване на отпадъци/. Основно замърсяване идва от хранителните продукти както от битовата канализация, така и от индустриалните зони занимаващи се с преработване на хранителни продукти от различен състав. Тези отпадъци съдържат голям брой вещества които не се разграждат в каналите и такива които се разграждат. При това разграждане в каналната вода се предизвиква противодействие и променяне на киселиността на фекалната вода.

Онези отпадни води които се разграждат по биологичен път, могат безпроблемно да се отвеждат в общата канализация. За останалите замърсители са определени група от правила и норми които трябва да се спазват от всички ползватели на канализационни услуги. Много са въведените начини за предпазване на каналите от примеси и предмети, като най-използвания метод е поставяне на решетки с различни размери в началото на канализационният отвор, които да задържат по-едрите отпадъци, които ако попаднат в канала ще го запушат и ще трябва да се предвидят средства за отпушване на канали или при по-лоши обстоятелства ремонт на канализацията. Другото средство за предпазване на канализацията от запушване, са кало-масло уловителите, които трябва да се изграждат в кухни, обществени заведения, ресторанти, автомивки, гаражи, автосервизи, производствени предприятия и така нататък.

Тези устройства, които пазят каналите от запушване, се произвеждат в различни размери и материал. За месарски  цехове например, могат да се изградят в приземието масло уловители от бетон, които да са с няколко камери, а за малки кухни се произвеждат с малки размери от неръждавейка и са много лесни и бързи за монтаж. Тези предпазни устройства се почистват периодически и функционират много добре, като същевременно предпазват канализацията от отпушване на канали и много сериозни запушвания. Кало /пясъко/ уловителите, отгоре обикновенно са с решетки, които лесно се махат за да се почисти утаилата се кал и пясък. При тях трябва да се следи да не би като се напълни да попаднат утайките в канала, затова периодически се чистят.

Публикувано в Отпушване на канали с етикети . Постоянна връзка.

Вашият коментар